Van Braziliaanse roots tot Apeldoornse thuisbasis

Ontmoet Tainá Monteiro, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, die haar thuis heeft gevonden in Apeldoorn. Met een achtergrond in journalistiek en een passie voor fotografie, kwam ze naar Nederland voor verdere studie en startte uiteindelijk hier haar eigen bedrijf in vastgoedpromotie. In dit interview kijken we mee met haar ervaringen in Apeldoorn, waar ze een balans heeft gevonden tussen werk- en woonplezier.

Van Amazone naar Apeldoorn

Tainá Monteiro, oorspronkelijk uit de Amazone van Brazilië, verhuisde twaalf jaar geleden naar Nederland. In Brazilië had ze journalistiek gestudeerd, en tijdens haar opleiding ontdekte ze haar passie voor fotografie, wat uiteindelijk de reden was dat ze voor Nederland koos om haar studies voort te zetten. Inmiddels woont Taina al acht jaar in Apeldoorn, een stad waar ze zich echt thuis voelt. Ze werd aangetrokken door de unieke combinatie van een centrale ligging, het omringende groen en betaalbare woonopties. “Mijn zoektocht naar een geschikte woon- en werkplaats eindigde in Apeldoorn. Deze stad bood alles wat ik zocht: rust, natuur en een centrale positie in Nederland,” vertelt Tainá.

Pendelrit tussen twee steden

Tainá werkte eerst jaren in loondienst en begon toen een deeltijdopleiding Bedrjifskunde in Amsterdam. Ondanks de kans om in het bruisende Amsterdam te wonen, koos Taina voor de rust van Apeldoorn, waar ze een evenwicht vond tussen werken en deeltijd studeren. Dit besluit betekende een vierjarige pendelrit tussen de twee steden, maar dit had ze er voor over om in Apeldoorn te blijven wonen. Tijdens haar studie Bedrijfskunde kwam Tainá met het idee om te starten met haar eigen bedrijf.

Van passie naar onderneming

In 2019 besloot Tainá haar passie te volgen en startte haar bedrijf: TM Vastgoed Promotie. Haar bedrijf ondersteunt nu dagelijks makelaars en projectontwikkelaars bij het presenteren van vastgoed. “Ik doe alles rondom promotie; van fotografie en videografie tot 3D-visualisaties. Het is prachtig om te zien hoe mijn projecten de mooie panden en hoogtepunten van Apeldoorn in de schijnwerpers zetten,” vertelt Tainá.

Deze stap kwam wel met enige uitdagingen: een nieuwe stad, geen netwerk en een beperkte beheersing van de Nederlandse taal. Desondanks vond Tainá steun bij de lokale ondernemers. “Toen ik begon, kende ik niemand. Maar de openheid van de Apeldoornse ondernemers heeft me geholpen mijn bedrijf van de grond te krijgen. Ze gaven me een kans, puur gebaseerd op mijn enthousiasme en drive,” herinnert zij zich. Haar eerste klant wist ze binnen te halen door persoonlijk haar verhaal te vertellen bij makelaarskantoren. Nu, vijf jaar later, heeft haar bedrijf zich aanzienlijk uitgebreid en blijft het groeien.

Fotograaf: Yorick Elsinga 

De aantrekkingskracht van werken in Apeldoorn

Apeldoorn staat voor Tainá bekend om zijn gastvrijheid en kansen, iets wat ze vanaf het begin heeft ervaren. “Als autochtoon voelde ik me direct welkom en ondersteund. De lokale ondernemers waren bereid de deur voor me te openen, wat cruciaal was voor mijn carrièretraject,” zegt ze. Ze benadrukt ook de praktische voordelen van Apeldoorn: “De bereikbaarheid van de stad is fantastisch. Ik kan elke hoek van Nederland binnen een uur bereiken, wat onmisbaar is voor mijn werk. Daarnaast heeft Apeldoorn veel betaalbare woonopties in vergelijking met andere steden”.

Groene omgeving

Tainá waardeert vooral de groene omgeving van Apeldoorn in haar dagelijkse routine. “Ik gebruik de parken zoals Oranjepark voor hardlopen en ontspanning na het werk,” vertelt ze. De groene omgeving is een belangrijk aspect van haar liefde voor Apeldoorn.

De pracht van Apeldoorns vastgoed

Tijdens haar werk komt Tainá regelmatig in aanraking met bijzondere panden. “Apeldoorn is rijk aan karakteristieke en royale woningen. Het oude karakter van veel panden wordt prachtig bewaard en ik heb het geluk dat ik deze dagelijks mag vastleggen. Het laat echt zien hoeveel schoonheid er in de stad te vinden is,” vertelt ze enthousiast.

De verwondering van bezoek

Tainá’s familie en vrienden uit Brazilië zijn vaak net zo verrast over Apeldoorn als zij toen ze hier voor het eerst kwam. “Wanneer mijn familie en vrienden op bezoek komen, zijn ze altijd onder de indruk van de rust en het groen hier. In de Braziliaanse media wordt Nederland vaak alleen geassocieerd met de drukte van Amsterdam en feesten, maar Apeldoorn biedt een heel ander beeld: dat van een fijne, rustige stad die de gemakken van een stad combineert met de rust van een dorp,” deelt Tainá.

Fotograaf: Yorick Elsinga 

Ontwikkelingen en duurzaamheid

De laatste jaren heeft Apeldoorn zich volgens Tainá erg ontwikkeld. “De gemeente is actief bezig met het aantrekkelijker maken van de stad door evenementen en duurzaamheidsinitiatieven. Het springt er voor mij echt uit dat ze bezig zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft me zelfs geïnspireerd om elektrisch te gaan rijden,” zegt Tainá. “Apeldoorn doet daarnaast echt haar best om de stad levendig en aantrekkelijk te houden. Bijvoorbeeld met evenementen zoals het Royal Light Festival en de lichtprojecties tijdens Wintersferen,’’ vertelt Tainá.

Tainá’s Hotspots

Tainá deelt haar favoriete plekken in Apeldoorn: een hele fijne plek voor een hapje of drankje vindt ze Rembrandt, maar ook bij Het Stadscafé komt ze regelmatig. Mr. Murk en Klein Berlijn benoemd ze als erg gezellige lunchplekken. ‘’Daarnaast ben ik lid van een hele leuke vrouwelijke ondernemerscommunity: Workmode. Daar ben ik betrokken bij veel evenementen,” voegt ze toe.

Een toekomst in Apeldoorn

Naast haar zakelijke kansen heeft Apeldoorn echt Tainá’s hart veroverd met zijn rust, ruimte en gemeenschapsgevoel. “Ik heb de mogelijkheid gehad om elders te wonen, maar ik kies ervoor om in Apeldoorn te blijven. Deze stad voelt echt als mijn thuis,” concludeert Tainá.

Het verhaal van Tainá Monteiro is een mooie illustratie van hoe Apeldoorn niet alleen een plek biedt om te wonen, maar ook een plek is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Voor iedereen die overweegt om naar Apeldoorn te verhuizen of er een carrière op te bouwen, biedt Tainá’s ervaring een hartelijke uitnodiging: “De stad biedt alles wat nodig is om zowel te groeien als te genieten.”

#inapeldoorn